Suriye’de Yeni Cemel Vakası Yaşanmasın

Türkiye kritik bir süreçten geçiyor…

Suriye’de yaşanmakta olan acının vebali bizim boynumuza yüklenmek isteniyor. ‘Orada zulüm var ve ancak sen müdahale edebilirsen bu göz aşı dinecek’ diyorlar.

İlla da Suriye’ye savaş açmamızı istiyorlar.

Bu da bana ‘Irakta kimyasal silahlar var’ demeye benziyor.

Evet, orada bir acı var. Evet, orada bir yangın var. Evet, orada dindirilmesi gereken feryatlar var. Ama hadiseler, önceki oyunlarla o kadar aynı ve tekrar ki, insan, defalarca aynı tuzağa düşme iğrençliğini ve öfkesini hissediyor.

Türkiye, maalesef, Suriye konusunda yamaçta duran ve içindekilerle beraber uçuruma doğru kayan bir aracı andırıyor. Bizi hariçten bir el, Suriye ile savaşa sürüklüyor. Aynı el, Suriye’yi de kontrol altında tutuyor. İşte bakın, hiçbir akıllı Suriyeli yönetici, Türkiye sınırında o harekete müsaade etmez. Demek ki Suriye’de de inisiyatif yöneticilerin elinden çıkmış bulunuyor.

Müslümanlar hızla yeni bir Cemel vakasına doğru sürükleniyor. Sonunda her iki taraf da oyuna geldiğini anlayacak ama aramıza asırlarca devam edecek fitne ekilmiş olacak. Ve sonunda da belki sadece Kuzey Suriye’de yeni bir Kürt bölgesi yaratılmış olacak!

Bunun, Türkiye için ne tür fayda veya zararı olacak bilemiyorum.

***

Evet, ben, 1991 Körfez Savaşı’nda Türkiye’nin bölgeye müdahil olmasını istemiştim. Böylece olabilecek gelişmelere müdahil oluruz diye düşünmüştüm. Ama İsrail lobisinin bilinçli müdahalesi ile Türkiye bölgeye girmekten alıkondu. Belik de kader buna müsaade etmedi. Irak dağıldı, Afganistan cehenneme döndü… Şimdi sıra Suriye’de… Boz öküz, sarı okuz ve derken sıra kırmızı öküze Türkiye’ye gelecek. Onun dizayn edecekler.

Dolayısıyla Türkiye asla savaşa girmemeli. Sahada topu çevirmeye devam etmeli. Sınır tahriklerine aldanmamalı. Zira o tahrikleri yapanlar Suriyeli değiller. Olamazlar. Çünkü yaşananlar Irak’ta yaşananlarla aynı. Bizi Suriye’ye müdahale etmeye teşvik edenlerin eli, Suriye’yi de kontrol ediyordur eminim.

Suriye’deki insani dram müdahale etmeyi gerektiriyor evet. Bu konuda sayısız yazılar yazdım. Buna rağmen diyorum ki birileri Suriye’ye girecekse bile bu Türkiye olmamalı.

Başbakan meseleyi Meclise havale etmeli. Demokratik ülkelerde savaşa meclis karar verir. Meclis karar versin veya red etsin! Bu kısa vadede sıkıntılara sebep olsa da uzun vadede hayrımıza olur diye düşünüyorum.

***

Şuna emin olabilirsiniz. Arap dünyasında yaşanan hareketlilik, (isyan hareketleri) önünde sonunda hakiki mecrasına girecek, bölgedeki tüm despotların alaşağı edilmesine vesile olacaktır Ve hem de olmalı.

Artık bu toprakların da (Müslümanların da) insanca yaşamaya hakkı vardır. Ama bu uzaktan gelenlerin uzattığı bir cetvel ile olmaz. Belki muharrik güç olabilirler ama onların cetveli ile sınırları çizmek eski acıları başka türlü yaşamamıza neden olur diye düşünüyorum.

Evet, zulmü hak ediyoruz. Zira birilerinin içimize elini uzatmasına biz zemin hazırlıyoruz. Çünkü İslam dünyası hala Saddamlarına, Esatlarına kendisi çeki düzen veremiyor. Kendi zalimini durduramayanların başkalarının zulmüne uğraması müstahaktır!

Bunun bir hikmet olduğunu biliyorum. Zaman zaman da bu tür söylemleri tekrarlıyorum. Amerika’nın veya İsrail’in bizi parmağında oynatmasına sebep, bizleriz. Suriye yönetimi de de bir müdahale ile tedip edilmeyi hak ediyor. Biliyorum ama yine de diyorum ki Türkiye, bütün haklılığına rağmen Suriye’ye müdahil olmamalı…

Dişini sıkmalı. Bütün dünya şu zulme neden seyirci kalıyor, neden BM veya NATO, bir şey yapamıyor, yapmıyor?

Bu durum, Türkiye’yi öfkeye değil, teenni ile meseleye bakmaya sevk etmeli!

Çin bahane, Rusya bahane! ABD,  bugüne kadar neyi istedi ki Rusya’ya kabul ettiremedi. Ettiremiyorsa bu demektir ki işin içinde çok büyük oyunlar var. Dünyayı bölüşme konusunda henüz bir neticeye varamamışlar!  Türkiye temkinli davranmalı. Haklı da görünse bu çatışmada taraf olmamalı.

Yazık ki bu konuda iktidara akıl verebilecek, fikrine itimat edilebilecek bir muhalefet de yok!

Evet, Suriye bu gidişattan alıkonmalıdır. Ama bunu dünya yapmalı, Türkiye değil!

 Bu tavrımla muhalefet safındaymış gibi konuştuğumun farkındayım ama değil. Hissiyatım gidişat konusunda beni korkutuyor. Âcizane düşüncem budur.

‘Ne yapmalı peki öyleyse’ diye sorsanız, ‘inanın bilmiyorum’ ama içim diyor ki Türkiye bu savaşa girmesin! Çünkü bu savaş, önümüzdeki dönemlerin Cemel Vakası olacaktır.

Mevcut ve normal gibi görünen sürecin dışında bir yol ve yöntem bulmalı Türkiye. İktidar, kendisini, bir oldu bittiye sürükleyen şu durumdan çıkaracak bir hamle yapmalı! Öngörülemeyen bir hamle! Büyük devlet olmak öyle olur! Birilerinin çizdiği palan üzerinde yürümek ülkeleri büyütmez, uydu yapar!

Veya Türkiye, Suriye’ye müdahale etmedeki milli menfaatimizin ne olduğunu halka net anlatmalı!

Şükür ki bu noktalarda mahir bir Dışişleri Bakanımız var artık.

Geleceğin oyun kurucularından olacağı şimdiden belli olan Davutoğlu’nun doğal çevresinde o refleksi gösterecek bir ekibi mevcuttur. İsterlerse 6 asırlık Osmanlı devlet geleneği içinde doğru bir örnek mutlaka bulacaklardır!

Biliyorum Suriye ‘Birlik’e katılacak ilk ilk İslam arazisidir. Nitekim fetih açısından da ilk orası fethedilmişti…

İnanıyorum ki miladi 1453 yılı nasıl fetih yılı olmuşsa Hicri 1453 yılı da sayısız maddi manevi fetihleri beraberinde getirecektir.

Bırakalım hayatın fıtri akışı buna karar versin!

Hakkında Mehmet Ali Bulut

1954’te Gaziantep’in İslâhiye ilçesinin Kerküt köyünde doğdu. İlkokulu burada tamamladı. Gaziantep İmam Hatip Lisesini ve ardından Gaziantep Lisesini bitirdi. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap ve Fars Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nden mezun oldu. Aynı Fakülte’nin Tarih Bölümünde doktora tezi hazırlamaya başladı. 1979 yılında Tercüman Gazetesi’ne girdi. Tercüman Kütüphanesinin kurulması ve kitapların tasnifinde görev aldı. Birçok kitap ve ansiklopedinin yazılmasına ve hazırlanmasına katkıda bulundu… Daha sonra gazetenin, haber merkezi ve yurt haberlerinde çalıştı. Yurt Haberler Müdürü oldu. Köşe yazıları yazdı… 1991 yılında Haber koordinatörü olarak Ortadoğu Gazetesi’ne geçti. Bu gazete 5 yıl süreyle köşe yazarlığı yaptı. Yeni Sayfa ve Önce Vatan Gazetelerinde günlük yazıları ve araştırmaları yayınlandı. 1993 yılında haber editörü olarak İhlas Haber Ajansı’na girdi. Kısa bir süre sonra ajansın haber müdürlüğüne getirildi. Mahalli bir ajans konumundaki İhlas Haber Ajansı, onun haber müdürlüğü döneminde Türkiye’nin ve Ortodoğu’nun en büyük görüntülü haber ajansı konumuna yükseldi. 1997 yılında İHA’dan ayrılmak zorunda kaldı. Bir grup arkadaşıyla birlikte Veri Haber Ajansı’nı kurdu. Finansal sıkıntılardan dolayı Ajansı kapattı. 1999 yılında BRT Televizyonuna girdi. Haber editörü ve program yapımcısı olarak görev yaptı. 2001 Mayısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın danışmanlığına getirildi. 3 yıl bu görevde kaldı. Bir süre Ali Müfit Gürtuna’nın basın ve siyasi danışmanlığını yaptı. Turkuaz Hareket’in mantalitesinin oluşturulmasında büyük katkısı oldu. Bugün Gazetesi Yurt Haberler müdürü olarak çalışan Bulut, emekli ve sürekli basın kartı hamilidir. Eserleri: Karakter Tahlilleri, Dört Halifenin Hayatı, Geleceğinizi Okuyun, Rüya Tabirleri, Asya’nın Ayak Sesleri, Ansiklopedik İslam Sözlüğü, Türkçe Dualar, Fardipli Sinha, Derviş ve Sinha, Ruhun Deşifresi, Gizemli Sorular, Ahkamsız Hükümler, Can Boğazdan Çıkar, Sofra Başı Sağlık Sohbetleri gibi yayınlanma aşamasında olan çeşitli eserleri bulunmaktadır. Roman ve Hikaye: Mehmet Ali Bulut’un Roman türünde yazılmış Fardihli Sinha, Derviş ile Sinha adında iki romanı ve aynı serinin devamı olarak Zu Nima ve Fardipli Sinha 2 ve Fardipli Sinha 3 tamamlanma aşamasındadır. Diğer çalışmaları: Çeşitli dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi, şiirleri bulunan Mehmet Ali Bulut son dönemdeki yazılarını haber7.com’da yayınlamaktadır. Bulut evli ve bir kızı vardır.

Ayrıca Bakınız

Çanakkale Geçilmedi…

Elhamdülillah, bu millet bir kez daha Çanakkale’nin geçilmez olduğunu gösterdi. Bir kere daha, bu millet, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir