Milli Eğitim Bakanlığının Açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı, 8 Haziran 1994 günü Yansıma köşesinde yayınladığımız yazımıza bir açıklama göndermiş.

Konu, son günlerin en ciddi rahatsızlığı olan imam hatip liseleri diplomalarıyla ilgili olduğu için, açıklamaya fazla dokunmadan aktaracağız…

Tabii bu açıklama ile Sayın Ayaz‘a haksızlık yapıldığını da öğreniyoruz. Eğer olay anlatıldığı gibiyse ‑ki öyle olduğuna inanıyoruz‑ Sayın Ayaz’a değil kızmak, böyle bir hatayı tashih ettiği için teşekkür etmek bile gerekiyor. İşte açıklama:

* * *

“Ortadoğu Gazetesi Yazıişleri Müdürlüğü’ne/ İstanbul

8.6.1994 tarihli gezetenizin 8. sayfasındaki “YANSIMA” köşesinde .. yayınlanan  “İmam Hatiplilere Üniversite hakkı” başlıklı yazı incelenmiş ve aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur

……….

İmam Hatip okullarında okuyan çocuklarımız da bu ülkenin çocuklarıdır ve onların başarıları herkesten önce bakanlığımızı mutlu eder

……….

Bugüne kadar ne sayın bakanımız, ne de bakanlığmızca İmam Hatip Liselerimize karşı olumsuz bir tavır içinde olunmamıştır. Olunması da mümkün değildir.

………..İmam Hatip Liseleri mezunlarına verilecek diplomalarda yeni bir düzenleme yapılarak, “Lise Sosyal Bilimler, Edebiyat Kolu” ibaresinin çıkarıldığı iddiası tamamıyla yanlıştır ve sayın bakanımıza maledilmesi de mümkün değildir.

İmam Hatip Lisesi diplomalarının alt kısmında bulunan metinden “Lise Sosyal Bilemler, Edebiyat” kolu kısmının çıkartılması, sayın Bakanımız Nevzat Ayaz’ın, Milli Eğitim Bakanlığı görevine başlayışından önceki dönemde, 21 Mayıs 1993 tarihli Talim ve Terbiye Kurulu karı ile gerçekleşmiştir. Diplomalar, bu karar gereğince Milli Eğitim Vakfınca bastırılmıştır.

Ancak, diplomalarda yapılan bu değişikliğin okullarda tereddütler yaratması üzerine, konu yeniden ele alınmış ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüzce Valiliklere gönderilen 11 Mayıs 1994 gün ve 2134 sayılı yazıda yeni uygulamanın ne şekilde olacağına ilişkin bilgi verilmiştir.

Genel Müdürlüğün söz konusu yazısında; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları öncesinde de, İmam Hatip Lisesi Mezunlarının ÖSYS kılavuzunda yer alan,  Alan/Kollar bölümünde, “Edebiyat Kolu”nu kodladıkları hatırlatılarak, 1993‑1994 öğretim yılında İmam Hatip Liselerinden mezun olacak bütün öğrenciler için düzenlenecek “İmam Hatip Lisesi Diploması”nın “Bölümü‑Kolu‑Alanı” kısmına da “Sosyal Bilimler ve Edebiyat” yazılması gerektiği bildirilmiştir.

Görüleceği gibi iddia edildiği şekilde diplomalarda “Sosyal Bilimler, Edebiyat Kolu” ibaresi çıkarılmamış, aksine bu ibarenin yazılması istenmiştir. Dolayısıyla İmam Hatip Lisesi Mezunlarının Üniversiteye giriş yolunun tıkanması da söz konusu değildir

Sonuç olarak, yapılan işlem Sayın Bakanımızın göreve başlayışından önceki dönemde gerçekleştirilen bir değişikliğin yeniden düzenlenmesinden ibarettir

Bilgilerinizi rica eder, saygılar sunarız.”(*)

* * *

Biz konuya hassasiyetle eğilmesinden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı’na, böyle vahim bir hatanın tashih edilmesine vesile olduğu ve bu gençlerimizi mağdur olmaktan kurtardığı için Sayın Bakan Ayaz’a teşekkür ediyoruz.

Ancak şunu da hemen belirtelim.

Diplomalar üzerindeki bu değişikliğe, kimin ne maksatla tevessül ettiğini, buna cevaz veren bakanın gerekçesinin ne olduğunu öğreninceye kadar da işin peşini bırakmayacağız.

Bunu kredili sistemle izah etmek mümkün değildir çünkü…

‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑

(*) Açıklama’da mevcut imla ve dilbilgisi hataları orijinal metne aittir.

Hakkında Mehmet Ali Bulut

1954’te Gaziantep’in İslâhiye ilçesinin Kerküt köyünde doğdu. İlkokulu burada tamamladı. Gaziantep İmam Hatip Lisesini ve ardından Gaziantep Lisesini bitirdi. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap ve Fars Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nden mezun oldu. Aynı Fakülte’nin Tarih Bölümünde doktora tezi hazırlamaya başladı. 1979 yılında Tercüman Gazetesi’ne girdi. Tercüman Kütüphanesinin kurulması ve kitapların tasnifinde görev aldı. Birçok kitap ve ansiklopedinin yazılmasına ve hazırlanmasına katkıda bulundu… Daha sonra gazetenin, haber merkezi ve yurt haberlerinde çalıştı. Yurt Haberler Müdürü oldu. Köşe yazıları yazdı… 1991 yılında Haber koordinatörü olarak Ortadoğu Gazetesi’ne geçti. Bu gazete 5 yıl süreyle köşe yazarlığı yaptı. Yeni Sayfa ve Önce Vatan Gazetelerinde günlük yazıları ve araştırmaları yayınlandı. 1993 yılında haber editörü olarak İhlas Haber Ajansı’na girdi. Kısa bir süre sonra ajansın haber müdürlüğüne getirildi. Mahalli bir ajans konumundaki İhlas Haber Ajansı, onun haber müdürlüğü döneminde Türkiye’nin ve Ortodoğu’nun en büyük görüntülü haber ajansı konumuna yükseldi. 1997 yılında İHA’dan ayrılmak zorunda kaldı. Bir grup arkadaşıyla birlikte Veri Haber Ajansı’nı kurdu. Finansal sıkıntılardan dolayı Ajansı kapattı. 1999 yılında BRT Televizyonuna girdi. Haber editörü ve program yapımcısı olarak görev yaptı. 2001 Mayısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın danışmanlığına getirildi. 3 yıl bu görevde kaldı. Bir süre Ali Müfit Gürtuna’nın basın ve siyasi danışmanlığını yaptı. Turkuaz Hareket’in mantalitesinin oluşturulmasında büyük katkısı oldu. Bugün Gazetesi Yurt Haberler müdürü olarak çalışan Bulut, emekli ve sürekli basın kartı hamilidir. Eserleri: Karakter Tahlilleri, Dört Halifenin Hayatı, Geleceğinizi Okuyun, Rüya Tabirleri, Asya’nın Ayak Sesleri, Ansiklopedik İslam Sözlüğü, Türkçe Dualar, Fardipli Sinha, Derviş ve Sinha, Ruhun Deşifresi, Gizemli Sorular, Ahkamsız Hükümler, Can Boğazdan Çıkar, Sofra Başı Sağlık Sohbetleri gibi yayınlanma aşamasında olan çeşitli eserleri bulunmaktadır. Roman ve Hikaye: Mehmet Ali Bulut’un Roman türünde yazılmış Fardihli Sinha, Derviş ile Sinha adında iki romanı ve aynı serinin devamı olarak Zu Nima ve Fardipli Sinha 2 ve Fardipli Sinha 3 tamamlanma aşamasındadır. Diğer çalışmaları: Çeşitli dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi, şiirleri bulunan Mehmet Ali Bulut son dönemdeki yazılarını haber7.com’da yayınlamaktadır. Bulut evli ve bir kızı vardır.

Ayrıca Bakınız

“Tenkitte ölçü”nün aşırılıkları (1)

22-23 Ekim tarihlerinde kaleme aldığım “Şanssız bir dâvâ adamı; Bediuzzaman” başlıklı yazımız, ya gerçekten maksadı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir